Emil og den verdensberømte ølgær

I Jacobsen Extra Pilsner – og i mange andre pilsnerøl fra hele verden – benyttes den berømte gærstamme Saccharomyces carlsbergensis, der i 1883 blev isoleret og rendyrket af Emil Christian Hansen på Carlsberg Laboratorium

Nordens Pasteur, som Emil C. Hansen også blev kaldt, var en naturvidenskabelig pionér. Historien havde dog set ganske anderledes ud uden den visionære brygger J.C. Jacobsens tiltro til naturvidenskabelig forskning.

Bryggeren ville forstå gæringens mysterier

Brygger Jacobsen var optaget af gæringens mysterier – han ville forstå øllets kemi. Det havde sine grunde: Carlsberg havde ikke skiftet gær siden bryggeren selv i 1845 hjembragte en gær fra München i en hatteæske. Men ligesom mange andre af datidens bryggerier blev Carlsberg nu ramt af den såkaldte ”ølsyge”, hvor øllet uden påviselig grund fik ”ilde smag”.

Der måtte forskning med, mente J.C. Jacobsen. 

J.C. Jacobsen revolutionerede øllet med forskning, innovation og deling

Flere forhold var usædvanlige, da J.C. Jacobsen i 1875 etablerede Carlsberg Laboratorium i Valby. Det var ikke set før, at en industrivirksomhed satsede på forskning og innovation.

Det fuldstændigt revolutionerende var dog, at Carlsberg frit delte alle laboratoriets opdagelser med resten af bryggerbranchen.

Den gode brygger stræbte efter perfektion i alt, og derfor krævede han daglige mikroskopiske undersøgelser af øllet. Det skulle naturligvis ske i kyndige hænder, og derfor blev den videnskabeligt uddannede Emil C. Hansen betroet dette vigtige job i 1877.

Emil C. Hansen dyrkede verdens første rene ølgær

Emil C. Hansen var tydeligvis den rigtige til jobbet. I 1883 opdagede han, at dårlig øl ikke skyldes en infektion med bakterier, som den verdensberømte biolog Louis Pasteur ellers havde antaget. I stedet var årsagen vildgær.

Emil C. Hansens epokegørende bidrag til mikrobiologi og ikke mindst verdens øl var med andre ord opdagelsen af, at gær kan kultiveres.

Ved hjælp af kloning lykkedes det ham at dyrke rene gærstammer. Han isolerede efterfølgende en enkelt celle af den gode gær, som han rendyrkede til en gærkultur. Med andre ord havde han isoleret verdens første rene ølgær, og han gav den navnet Unterhefe Nr. I (undergær nr. 1). Den blev senere klassificeret under det latinske navn Saccharomyces carlsbergensis – opkaldt efter Carlsberg Laboratorium.

Valby er hjemsted for verdens måske første open source

Ligesom meget andet fra laboratoriet blev Saccharomyces carlsbergensis frit delt med andre bryggere i ind- og udland. Den benyttes stadig den dag i dag - ikke blot på Carlsberg, men i pilsnerøl verden over. Emil C. Hansens metode førte til afgørende forbedringer af hele gæringsteknologien. Og ikke mindst en effektiv kur på datidens ”ølsyge”.

I dag ligger Husbryggeriet og Carlsberg Laboratorium stadig side om side på Valby Bakke.

Og selvom øl ”bare” består af de naturlige råvarer malt, humle, vand og gær, så er de videnskabelige metoder afgørende for at kunne brygge øl af høj og ensartet kvalitet. Det var den videnskabelige stringens og søgen efter perfektion, som J.C. Jacobsen jagtede. Og det er stadig i den ånd, vi brygger vores øl i dag.