Hvilke øl passer til hvilken mad?

Der er ingen regler, når det handler om at matche øl og mad. Det handler om at smage, sanse og eksperimentere. Der er dog visse klassiske ”food pairings”, som ikke er til at komme uden om.

Øl til fisk og skaldyr

Det kan nok ikke komme bag på nogen, at pilsner passer godt til et klassisk dansk sildebord. Det skyldes, at pilsneren med dens forfriskende og kulsyreholdige egenskaber fungerer som en god mundrenser til den fede fisk. Kulsyren klarer sanserne og forlænger dermed den gode smagsoplevelse. Jacobsen Extra Pilsners markant bitterhed giver fx et perfekt modspil til det danske frokostbords mange smagsindtryk.

Men de lyse øltyper er også fortrinlige til mere sarte fiskeretter som dampet fisk, stenbiderrogn og sushi. En krydret belgisk blonde ale, en velhumlet IPA eller en syrlig og frugtigt hvedeøl er alle oplagte valg til middagsbordets fiskeretter. Prøv fx en Jacobsen Saaz Blonde - med sin sødmefulde frugtighed er den formidabel til den fede laks.

Serverer du smørstegt eller friteret fisk til dine gæster, så server gerne en Jacobsen India Pale Ale, der med sin afrundede humlebitterhed renser munden og skaber balance i smagsoplevelsen af fiskens fedme. Eller hvad med friske fjordrejer? De kan snildt bruge noget frugtigt og forfriskende, og det er netop hvad Jacobsen Weissbier byder på, sammen med sin let syrlige og sødmefulde cremethed.

Hører du til de eventyrlystne, bør du unde dig selv at prøve østers og porter. Dette særlige makkerpar blev i stor stil indtaget af Londons fiskere i 1800-tallet. Simpel og nærende fattigmandskost. I dag kunne man kalde det let tilgængelig luksusmad. Jacobsen Porter har både bitterhed og røg – og er dermed et oplagt valg til de vovede.

Øl til kød og simremad

Grillet og langtidsstegt kød forbindes ofte med rødvin, men som ølelsker behøver man ikke fortvivle. Der er nemlig gode grunde til at øl passer perfekt til kød. Både bøffen på grillen og den langtidsstegte oksesteg eller dyreryg har brug for en fyldig og tanninholdig øl, der har karakter nok til at matche det røde kød.

De karamelliserede maltnoter, man ofte finder i mørke øl, harmonerer desuden fortræffeligt til kød med stegeskorpe. Her er især en fyldig brown ale af engelske type velegnet – eksempelvis Jacobsen Brown Ale – og det samme gælder de mørke belgiske ales.

Og går man all in på et tungt modspil til bøffen eller stegen, så er porter eller en type som den stærke barley wine også et valg til den modige. Er man ligefrem ude i en decideret ølmenu, hvor der blevet drukket lyst øl til forretten, så kan man jo servere en Jacobsen Brown Ale til bøffen – og gemme porteren til desserten.

 

Øl til krydret mad

En humlefrisk pilsner eller lys ale er den perfekte tørstslukker til stærk indisk eller thailandsk mad. Står den på wok eller andet, så er en Jacobsen Pale Ale oplagt, da den – med sin fyldige duft af appelsinblomst og sit forfriskende sprøde bid af humle – er som skabt til asiatisk street food.

Derimod spiller en mørk lagerøl, som fx Jacobsen Dark Lager, godt op mod japanske eller koreanske retter, hvor der smagsmæssigt er fokus på umami frem for blot surt, sødt, salt og bittert. 

En lagerøl er i øvrigt også en øltype, der gør sig godt til det sydamerikanske køkken. Så næste gang den står på chili, koriander og salsa, så prøv en Jacobsen Dark Lager, som med sin maltsødme og lange efterbitterhed giver en behagelig afrunding af de stærke og parfumerede krydderier.

Øl til ostebordet

Mørke og fyldige ales har ligesom rødvin godt med tanniner, og er derfor et naturligt valg til fede blåskimmeloste. Hvis det er sæson for juleøl (eller hvis du har været forudseende nok til at gemme), så er Jacobsen Golden Naked Christmas Ale et spændende valg til ostebordet. De rige, maltede, næsten småkageagtige noter er perfekt til at afrunde og modstå den skarpe blåskimmelost.

Består ostebordet i stedet af faste oste som cheddar, comté og manchego, så prøv en lys og bitter øl, som Jacobsen India Pale Ale, der både har karamelliseret blødhed og et behageligt efterbid fra humlen.

Øl til desserter

Til den søde dessert er de mørke øl oplagte. De rige aromaer af chokolade, kaffe og lakrids og brændte noter, man finder i mørk ales og porter, gør dem velegnede til tunge desserter. Prøv at servere en Jacobsen Porter til brownies eller chokolademousse - så vil selv folk, der normalt ikke drikker porter, få sig en helt særlig aromatisk oplevelse, der udfordrer deres ideer om både øl og dessert.  

Uanset hvad menuen står på, så er det vigtigste redskab i jagten på de bedste øl- og madoplevelser naturligvis dine egne sanser. Rigtig god fornøjelse.