Kom øl i maden

Øl kan tilføre både sødme og bitterhed i madlavningen –  og ikke mindst en anden kompleksitet og fylde end vin. Og da alkoholen fordamper under tilberedningen, så er der ingen grund til at tøve med at tilføre rigeligt med øl i maden. Det handler blot om at styre bitterheden.

Bitterhed kan justeres

Bitterhed er ikke noget, du skal være bange for – det er en smag ligesom surt, salt og sødt, som naturligvis skal balanceres. Og ved du, hvilke ”knapper” du skal skrue på, så er det jo bare med at eksperimentere.

Humlebitterheden forsvinder under tilberedningen, men typisk kræver det, at retten simrer eller braiserer mindst 90 minutter. Det betyder, at hvis du går efter kompleksitet og fylde, men ikke decideret bitterhed, så sørg for at have god tid. Dine smagsløg bliver nemlig i dén grad belønnet for tålmodigheden, når maden kommer på bordet.

Lyst øl til lyst kød – mørkt øl til rødt kød

Du kan både bruge lyse og mørke øl i maden. Og du kan bruge øl til både lyst og mørkt kød. Jacobsen Saaz Blonde er en klassisk belgisk biere blonde med en sødmefuld frugtighed og vinøs varme. Sammen med duften af kvan og nellike kan det tilføre helt nye smagsnuancer til kyllingekødets marinade. Og en Jacobsen Brown Ale kan i kombination med skalotteløg, urter, hvidløg og salt og pepper være en fantastisk smagsgiver i retter med okse-, svine- og lammekød.

Sødme i simreretten

Øl kan gøre din sauce rund og sød. Øltyper med maltkarakter, som fx Jacobsen Brown Ale eller Jacobsen Dark Lager, kan give en fin sødme, når de reduceres til en sauce. Og vil du reducere væsken så meget, at det bliver til en fond, så kan du også fint bruge øl i stedet for vand eller vin. Brug lyse øl som fx hvedeøl og lyse ales til fiskeretter og kylling, og mørke ales til tungere kødretter.

Som nævnt ovenfor, så forsvinder humlebitterheden ved langtidssimring, men til gengæld bevares både malt- og frugtnoter fra øllen, som giver en fortræffelig sødme og dybde - og det er jo lige præcis ønskeligt i mange typer simremad.

Benytter du en øl med en stærk ristet karakter, som fx Jacobsen Porter, skal du passe på med at reducere den til en sauce eller fond, da den kan blive bitter. Men frygt ikke den potente porter, den gør nemlig underværker i tunge simreretter som chili con carne og lignende samt ikke mindst i hjemmelavet is.

Find balancen mellem sødt og bittert

Øl i mad handler om at finde balancen mellem sødt og bittert. Du kan navigere efter disse tre tips:

  • Humlebitterheden er en smag, der kan skrues op og ned for, men den forsvinder ved langtidstilberedning.
  • Øl med ristet karakter kan give en uønsket bitterhed, hvis den reduceres kraftigt i en sauce eller fond.
  • Brug kun øl af en kvalitet, som du også vil drikke ved siden af eller for sig selv.