Pale ale: Fra England til Indien, Danmark og USA

Pale ale bruges som fællesbetegnelse for alle gyldne ales, der primært er brygget efter engelsk stil. De adskiller sig smagsmæssigt fra de belgiske blonde ales ved deres markerede humlebitterhed. Særligt india pale ale - eller IPA’en - har i de sidste år vundet stor popularitet.

De oprindelige india pale ales fra England

IPA’en som øltype opstod under de tætte handelsforbindelser mellem Storbritannien og det fjerne Østen i 1700-tallet, hvor de mange britiske handelsfolk, soldater og administratorer på Indiens handelsstationer efterspurgte tørstslukkende øl.

Svaret blev en forfriskende type øl, der takket være et højt indhold af humle og høj alkoholstyrke formåede at klare den tre til seks måneders lange tur fra England. På den måde blev øllet tilmed færdiglagret og var klart til at drikke, når den nåede Indien.

Det er som sådan ikke muligt at sætte dato på den allerførste india pale ale, da øltypen blev sejlet til Indien i årtier, inden øllen fik sit navn.

De første danske IPA'er er fra 1800-tallet

Der kan smagsmæssigt være ret så stor forskel på de IPA'er, der er brygget efter klassisk engelsk opskrift og på de moderne, amerikanske IPA'er, som typisk har en meget dominerende humleprofil.

LÆS OGSÅ: En guide til amerikanske india pale ales

Carl Jacobsen bryggede IPA på Carlsberg allerede i 1871 efter han havde været på studieophold hos flere britiske bryggerier. Med opbakning fra sin far, J.C. Jacobsen, lærte han her at mestre øltypen. Det banede vejen for, at IPA’en var en af de første øltyper, Carl Jacobsen bryggede på det nyoprettede anneksbryggeri, også kendt som det første Ny Carlsberg.

Opskriften på Jacobsen India Pale Ale er baseret på Carl Jacobsens brygjournal fra årene 1868-1874. Med afsæt i brygjournalen anvender vi de engelske humletyper East Kent Goldings og Fuggles, som giver den et frisk humlebid balanceret af en sprød maltsødme fra hele fire malttyper.

De moderne amerikanske IPA'er

I 1980’ernes USA indtraf den såkaldte craft beer revolution. Det spirede med hjemmebryggere, som tog skridtet og blev ”rigtige” bryggere. De bød på spændende alternativer til de store, industrielle bryggere, som i USA på dette tidpunkt kun bryggede relativt kedelige lagers.

Disse micro brewers kastede i særdeleshed deres kærlig på pale ales. Ofte sondres der mellem american pale ale og american IPA, men definitionerne er ikke faste, og betegnelserne er ofte afhængige af den enkelte bryggers temperament og smag. Som tommelfingeregel gælder det dog, at american pale ales baserer sig på den klassiske engelske pale, der er forholdsvis afstemt i sin malt- og humleprofil, og som så blot benytter amerikanske humletyper i stedet for engelske.

Yakima Valley - Amerikas største humleområde

En american IPA har typisk en meget dominerende humleprofil. Nogle gange vil man opleve en så snerpende humlebitterhed, at det får kinderne til at trække sig sammen. Jacobsen Yakima IPA er en såkaldt west coast IPA, der både stimulerer næse og smagssans. Den er brygget med hele fire forskellige humletyper: Citra, Mosaic, Ekuanot og Simcoe, og tilsammen giver de et godt, snerpende bid af humle med en god lang efterbitterhed – og samtidig er duften eksotisk, frisk og let syrlig med et strejf af tropiske frugter.

Yakima Valley er USA’s største humledyrkningsområde og er verdenskendt for sin meget aromatiske humle. Dalen blev bosat af europæere i 1847, hvilket tilfældigvis er samme år som Carlsberg blev grundlagt. Den første humle blev plantet i Yakima Valley i 1872 – året efter at Carl Jacobsen bryggede sin første IPA.

En tørstslukker til både fed og stærk mad

IPA’er spænder altså fra de britiske, let drikkelige typer med relativ lav alkoholprocent til alkoholstærke, kraftige og bitre amerikanske IPA’er. Afhængigt af hvilken type IPA man er til, så er IPA'en oplagt til både engelsk pub-mad, indiske curries samt burger og barbecue. Men både Jacobsen India Pale Ale og Jacobsen Yakima IPA er nu også et fortrinligt indslag på et dansk frokostbord.