GUIDE: Her er de 6 vigtigste ølglas

Nogle ølentusiaster har et helt arsenal af dedikerede glas til forskellige øl. Andre har ét ølglas, de bruger til alt øl. Det er en smagssag, men visse glas har dog nogle fordele ift. bestemte øltyper. Én ting er sikkert: Godt øl fortjener at være velskænket.

Pilsnerglas

Et pilsnerglas er højt og slankt, og til tider med en lille stilk. Det er et glas, hvor man rigtig kan nyde den gyldne væske og den perlende kondens ned ad siden på glasset. Her får den prikkende kulsyre lov at stige til vejrs, og der er plads til at et flot skumhoved kan forme sig op over kanten.

Men glasset er ikke blot til for syns skyld. Det høje glas placerer nemlig øllet bagerst på tungen – og det er lige nøjagtigt her, man smager øllets bitterhed. Det er i øvrigt også derfor, man ikke spytter øl ud til ølsmagning – øllet skal nemlig helt tilbage i munden, før man rigtigt kan smage bitterheden.

Glasset egner sig til øl med læskende og tørstslukkende egenskaber, fx pilsner og andre let drikkelige lyse øl.

Snifterglas

Et snifterglas fås i mange varianter og størrelser og betragtes ofte som et rigtigt feinschmecker-glas. Nogle står på en lille fod – andre har en decideret stilk. Ligesom et cognacglas er de bredest på midten og snævrer ind i toppen. Denne form tillader, at skummet og aromaerne indfanges i glasset, så man rigtigt kan stikke næsten i glasset og snifte”.

Glasset skal ikke fyldes til kanten, for der skal være plads til at slynge væsken rundt, så aromaerne frigøres og kulsyren slås ud. På den måde kommer smagsløgene rigtigt i kontakt med øllet. Glasset kan med fordel opvarmes i hånden, hvis øllet er for koldt.

Det er et eftertragtet glas, hvis man ønsker at dvæle ved oplevelsen, når man smage på dråberne – fx med en kraftig IPA eller en god, stærk mørk ale.

Tulipanglas

Tulipanglasset har sit navn fra sin markante tulipanform. Det er bredest på midten, men stadig relativt åbent i toppen. Her er plads til skum, ligesom i pilsnerglasset, samtidig med at aromaer og skum bevares som i snifterglasset.

Det er et glas, der optimerer duft- og smagsindtryk. Og så appellerer det til øjnene, når væske og skum står smukt i den kurvede form. Tulipanglasset fås i forskellige versioner og størrelser; fra det højstilkede, der ophøjer øllet og gør det passende til ”fine dining”, og til en lav fod med et mere afslappet look og form, der ligger godt i hånden.

Tulipanglasset er et velvalgt allround glas – og måske endda dét glas man skal vælge, hvis man bare vil have én type ølglas, som passer til både forfriskende pale ales og tunge, mørke strong ales.

Pokalglas

Et pokalglas er typisk bredest i toppen og danner således en stor skål på en kraftig stilk. Det er et kraftigt glas, som mange sikkert kender fra de karakteristiske belgiske klosterøl-glas.

Den brede åbning gør, at aromaerne hurtigt finder vej til næsen, samtidig med at væsken løber gennem hele munden – derved oplever man både de søde, salte, syrlige og bitre smagsindtryk.

Pokalglasset er et klassisk glas til belgiske øltyper som biere blonde og double.

Hvedeglas

Hvedeglasset er højt som pilsnerglasset, men har en blød kurve som munder ud i toppen. Det giver mere plads til endnu mere skum. 

Hvedeøl udvikler typisk en velduftende, krydret og vedvarende skumkrone, så det giver skam mening at denne læskende øltype har sit helt eget glas. Samtidig er højden på glasset med til at placere det forfriskende øl bagerst i munden, så man kan smage bitterheden.

Pintglas

Pintglas, også kaldet halvliterglas: Præcise mængdeangivelser er ikke så vigtige, når vi er oppe i disse størrelser. Nogle gange er stilk og små sip bare ikke det, der skal til. Derfor har det cylindriske fadølsglas sin berettigelse.

Om ikke for pub-stemningens skyld (eller for den praktiske egenskab, at der kan være meget øl i), fordi det brede glas med sin brede munding jo lader øllet løbe gennem hele munden både forrest og bagerst, hvilket gør, at både sødt og bittert kommer til sin ret.

Et gedigent allround glas som flittigt benyttes til både pilsner, porter og IPA.

Vinglas

Vinglas er ikke bandlyste. Har du endnu ikke fundet dit perfekte ølglas – og vil du gerne ophøje øloplevelsen med stilk og plads til at slynge væsken – så hiv et vinglas frem ... Og nyd den gode øl!